Várandós kisérés


“Az egész gyermek olyan, mint egyetlen érzékszerv, minden hatásra reagál,
amit emberek váltanak ki belőle. Hogy egész élete egészséges lesz-e vagy
sem, attól függ, hogyan viselkednek a közelében.”

Rudolf Steiner

Fotó: Dr. Timár József

Önismereti és támogató csoportok várandósoknak

A várandósság idején annyi fizikai, lelki és szellemi változás történik, kívül-belül, a kapcsolatainkban, hétről-hétre, hogy a “dinamikus egyensúly” újra és újra megtalálásában segít, ha kíséri valaki, ha van tere a megosztásnak, feldolgozásnak. Egy női csoport, sorstársi női közeg, a változó önnagunkkal és a bennünk növekvő új élettel való kapcsolatot is meg tudja erősíteni. Ezeket a változásokat sokszor a környezetünk is nehezen követi le. Úgy gondolom, hogy az Édesapák is szülnek-születnek, nekik is feszítő érzés ez az átalakulás, így a velük való új viszony ápolása is figyelmet igényel.

A kismamákat körülvevő nők ( leendő nagymamák, Anya-kapcsolataink és anyósok) és férfiak ( Nagyapák, apósok), -hogy csak a közelieket említsem- is új arcukat mutathatják. Ezek a “megváltozó” viszonyok új erőtereket hoznak létre, az “áldott állapot”, az apai és anyai minták, az archetipikus forrásokhoz visznek minket közelebb, ebből is sokat meríthetünk.

Kismamaként jól esett festeni, beszélni, mozogni, relaxálni, készülni , várakozni, játékokat készíteni, csendben lenni, sírni, meghallgatni és sok mást. Jól esik ilyenkor táplálni MAGunkat , kísérni ezt a belső tágulást sokféle módon. Ez a csoport ezt szolgálja egy helyen.

Olyan csoportot álmodtam meg, ahol biztonságos térben, szakmai kíséret mellett, hétről hétre alkotva és alakulva kéSzÜLünk, közeledünk a Születéshez, SzülőNővé váláshoz. Szó esik praktikus dolgokról, párkapcsolati nehézségekről-változásokról, olyan dolgokról is, amik az első egy évben várhatóak. Bármiről, ami éppen aktuális, ami kérdés bennetek. Hiszem, hogy folyamatosan születünk, mindenki várandós, valamivel- valakivel, ez az élet természete, az életárama. Lelki bábaként szeretném a lepkegubó biztonságát megadni az átalakuláshoz, ami újjászületés mindenki számára.

Szívhangok – Önismereti és támogató csoport várandósoknak

Heti egy hétfői alkalom (2.5-3 óra, szünettel)

A csoport célja, hogy biztonságos térben, megértő közegben, egy belső  csendben  ( vezetett- kísért imaginatív relaxáció során) saját erőforrásaiddal találkozz, egyensúlyt találj az érzelmi hullámzásban. A beszéd, együttes élmény révén pedig megnyílásra , egymás támogatására ad lehetőséget. Imaginációs-relaxációs technikákkal, kreatív művészeti elemekkel, a pszichodráma módszerével holisztikus integratív szemléletben összeállított eszköztárral várlak.

Konkrét tematika nincs, a vezérfonal az “érzelmi köldökzsinór”, a belső tér, a növekedés, a méh- mint megtartó-tápláló hordozó, a babáddal való kapcsolat, a testi változások, élményeid, találkozásaid, felzaklató helyzetek, megnyugtató helyzetek, bármi, ami foglalkoztat.

Alapvetően az egyensúlyra törekvés a cél, a relaxáció megnyugtató, kellemes élmény, ami felkészít és ráhangol a szülésre, a babáddal közös úton.

Gyengéd szülésre hangol, egyben annak elfogadására, ami a ti közös sorsotok, segít, hogy a testtudatosságodat elmélyítsd, kitágítsd, segíti az endorfin termelést, az idegrendszeri nyugalmat és fókuszáltságot, a saját határaid feltérképezését és tiszteletben tartását. Továbbá segít, hogy az alvásod pihentető legyen, ami egy bizonyos idő után életbe vágó :)

A rendszeres imaginatív relaxáció, otthoni gyakorlásra is lehetőséget ad, lelkileg megnyugtat, magabiztossá tesz és hozzásegít a szülést segítő technikák könnyed, önálló használatához.

Tapasztalatom szerint nagyon hasonló megélések érik utól az embert az anyaságban, várandósságban, biztosan lesznek közös pontok, hasonló élethelyzetek, amiket olyan bátorító együtt hordozni.

Jó tudni

  • Mindenkinek egy óra egyéni konzultációra lehetőséget adok a szülés előtt, annak közeledtével, ez ingyenes, ajándék.
  • A tanfolyam alatt hanganyagokat is fogtok kapni, amiket otthon tudtok hallgatni, ezzel gyakorolni.
  • Amennyiben az Édesapák igénylik, egyéni vagy csoportos formában őket is szívesen látom egy alkalommal, ezt a csoport közben tudjuk egyeztetni.

Időpont: minden hétfőn, érkezés 17 órától, kezdés legkésőbb 17.15-kor.

Helyszín: Budapest, I. kerület Logodi (Tábor) utca

17.00 érkezés

17.15 legkésőbbi kezdés

  • Nyitókör: “Hogy vagy?” hétről hétre követve kivel mi történt, mik a változások
  • Rövid szünet után:
    Imaginatív elcsendesedés, testi fókusz, ellazulás, baba-mama szívhangolódás
    Az élmények feldolgozása dramatikus, művészetterápiás vagy verbális módon (Gyermekváró ajándékok készítése – nem minden alkalommal ( nemezlabda, altató, saját dal, festmény)Szükség esetén szünet
  • Visszajelző és Zárókör: ki mit visz el magával, hogy érzi magát, mire fog figyelni a rákövetkező héten

Félig zárt csoport: azt jelenti, hogy maximum 10-12 fővel működik, ahogyan távoznak anyukák, úgy majd érkeznek is újak, de alapvetően egyfajta elköteleződéssel működik- ennek részleteit minden újonnan érkezővel megbeszéljük.

Jelentkezz és csatlakozz!

Tapasztalatom szerint nagyon hasonló megélések érik utól az embert az anyaságban, várandósságban, biztosan lesznek közös pontok, hasonló élethelyzetek, amiket olyan bátorító együtt hordozni.

Vélemények

“Nagyon élveztem a közös készülődést a kisbabámra. Nagyon jó volt más kismamákat is meghallgatva megerősödni mind a hasznos tanácsok, mind a közös aggodalmak kibeszélése által. Különösen fontos volt számomra az imaginációk adta élmény, melyekhez a várandósságom alatt bármikor vissza tudok nyúlni. Sokszor segítenek a fel-femerülő félelmeim kezelésében, a hétköznapok és a várandósság még boldogabb megélésében az alkalmak során megélt élmények, beszélgetések és tanácsok. Anna bátorító kedvessége és lelkesedése pedig felüdítette a heteimet. Minden kismamának csak ajánlani tudom, akár már a várandósság legelejétől.

Köszönöm!
Julcsi”

“Az utolsó hetekben rendszeresen hallgattam a megerősítéseket, többek közt előző délután is, és sok minden összefolyik a szüléssel kapcsolatban, de arra nagyon emlékszem, hogy a kádban mondom magamban… úgyhogy minden szempontból aktív szerepe volt a Bori megszületésében a Veled töltött időnek, “munkának”, és ezt nagyon köszönöm Anna!

Nagyon átélem most, hogy milyen erős sorsközösség ez az anyaság, és tényleg egy külön dimenzió, annyi új kérdéssel és dilemmával.. és nagyon jó megosztani ezt olyanokkal, akik szintén átélik!

Köszönöm, Zita”